8 Yıl Aradan Sonra İkinci ABD-Afrika Liderler Zirvesi

ABD Başkanı Joe Biden 13-14 Aralık’ta Washington’da İkinci ABD-Afrika Liderler Zirvesi’nin gerçekleştirileceğini açıkladı. Zirvenin odağında demokrasi ve insan haklarının desteklenmesi, küresel ve bölgesel sağlığın iyileştirilmesi, barış ve istikrarın sağlanması gibi konuların olacağı bilgisi paylaşıldı.

ABD’nin Afrika kıtasıyla ilişkileri çok eskilere dayanmakla beraber ilişkiler çok sağlam temeller üzerinden kurulmamıştır. ABD Afrika kıtasında bölgesel öneme sahip ülkeler olarak nitelendirdiği ülkelerle daha yoğun ilişkiler kurmuştur. Bu bölgesel öneme sahip ülkelerin büyük bir çoğunluğu zengin petrol, doğalgaz ve değerli madenlere ev sahipliği yapan ülkelerden oluşmuştur. ABD’nin Afrika kıtasıyla ilişkileri uzun yıllar petrol, doğalgaz ve değerli madenlerin ticareti üzerine devam etmiştir. 11 Eylül saldırısından sonra ABD’nin dış politikasında Afrika yaklaşımı da değişim göstermiştir. ABD Afrika’da terörle mücadeleyi önceleyerek kıtaya askeri sevkiyatlarla beraber kıtada bir dizi askeri operasyon gerçekleştirmiştir. ABD-Afrika Liderler Zirvesi’nin ilki 2014 yılında Barack Obama döneminde gerçekleştirilmiştir. Washington’da gerçekleştirilen zirvede ABD-Afrika ticaretinin çeşitlenmesi ve ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular amaçlanmıştır. ABD 2014 yılından sonra başka bir zirve gerçekleştirmemiştir.

ABD, İkinci ABD-Afrika Liderler Zirvesi’ne Neden İhtiyaç Duydu?

ABD Aralık ayında gerçekleştirilecek zirveyle Afrika kıtasıyla ilişkilerini daha da geliştirmekle beraber kıtada varlık gösteren rakiplerine karşı avantaj elde etmeyi amaçlamaktadır. Afrika kıtasında ABD’nin en büyük rakibi olarak Çin karşımıza çıkmaktadır. Çin Afrika ile derin ekonomik ilişkiler kurarak kıtanın birçok ülkesinde varlık göstermiştir. Çin’in kıtada sömürgeci geçmişinin olmaması da Afrika ülkeleri tarafından Çin’in değerli bir ortak olarak görülmesini sağlamıştır.

Analizin Tamamını Okumak için Tıklayınız.