Afrika Akademisi

Afrika Akademisi 2019 yılında Türkiye’de Afrika çalışmalarına katkı sunmak amacıyla, Vakfımız bünyesinde kurulmuştur. Afrika Akademisi, geleceğin Afrika uzmanlarını yetiştirmek, Afrika çalışan uzman ve araştırmacıların çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırabilecekleri bir platform sunmak için çalışmalar yürütmektedir. Afrika Akademisi bünyesinde özellikle lisans düzeyinde eğitim gören öğrenciler için Afrika Temel Eğitim Programı, Afrika’ya dair farklı alanlardaki araştırmaların sunulabileceği tez sunumları, güncel meselelerin ele alındığı seminerler ve çalıştaylar, Afrika edebiyatının önde gelen eserlerinin takip edildiği Afrika Temel Okumaları Programı, özelleştirilmiş ileri düzey akademik okumaların yürütüldüğü Afrika İhtisas Seminerleri, konu odaklı yaz ve kış okulları; programlara katılan öğrencilerin çalışmalarını paylaşabileceği öğrenci sempozyumları düzenlenmektedir.

Temel Eğitim Programı: Afrika Vakfı bünyesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile yürütülen Afrika Akademisi Temel Eğitim Programı, Afrika bölgesi üzerine akademik çalışmalar yapmak isteyen özellikle lisans öğrencilerine yönelik, kademelendirilmiş bir programdır. Bu programa katılacak öğrencilerin bölge üzerine derinlemesine bilgi sahibi olmaları, bölgede konuşulan dilleri öğrenmeleri, alanında uzman eğitmenlerinden akademik destek almaları, bölge ülkelerini ziyaret etmeleri teşvik edilecektir.
TEP sekizer haftalık iki dönemden oluşmaktadır. TEP’e katılan öğrenciler arasından yükümlülüklerini yerine getirenler ihtisas gruplarına dâhil edilecek, dört dönem sürecek ileri düzey çalışmalara katılacaklardır.

Temel Eğitim ve İhtisas Programı, ilk iki eğitim döneminde Afrika Kıtasına dair temel alanlarda alt yapı sağlamayı hedefleyip, ikinci ve üçüncü eğitim yıllarında ise ihtisaslaşma ve bu yönde çıktı elde etmeyi amaçlayan bir programdır. Katılımcılardan, ders yükümlülüklerini yerine getirmeleri beklenir.

İhtisas Seminerleri: İhtisas Seminerleri, Afrika bölgesi üzerine uzmanlaşmak isteyen, Temel Eğitim Programını başarıyla bitiren katılımcılara yönelik, altı farklı seminerin akademik yıl boyunca devam ettiği yoğun bir programdır.

Tez Sunumları: Tez Sunumları, yüksek lisans ve doktora düzeyinde, Afrika coğrafyası ile ilgili konularda hazırlanmış, savunmaya hazır veya savunması yapılmış tezlerin ilgili katılımcılara sunulmasından oluşmaktadır.

Afrika Temel Okumaları: Afrika Temel Okumaları Programı, Afrika’nın tarihinin ve geleceğinin moderatörler tarafından belirlenen kaynakların okunması yoluyla analiz edildiği bir programdır. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Doğu ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü ile birlikte yürütülmektedir.

Afrika Kültür ve Sanatları: Romanlarla Afrika Siyaseti Okumaları ve Afrika Sineması Film Kritikleri programları ile başlayan etkinliklerimiz Afrika coğrafyasının yalnızca akademik metinlerle değil, aynı zamanda bölgeden çıkan edebi eserlerin ve filmlerin incelenmesiyle anlaşılabileceğinin farkındalığıyla devam etmektedir. Eğitmenler tarafından belirlenen eserlerin analiz edildiği özgün bir programdır.

Yaz ve Kış Okulları: Afrika’daki belirli bir bölge, ülke ve konuya odaklanarak çalışılan tematik programlardır.

Afrika Akademisi Notları I

Afrika Akademisi Notları I Afrika Akademisi Temel Eğitim Programı Öğrenci Çalışmaları Afrika Vakfı Temmuz 2021 Afrika Akademisi bünyesinde ilk olarak…