Yeni Kitaplarımız

Rienner Afrika Edebiyatı Antolojisi

Afrika, çeşitli dillere ve sözlü kültürel ifadeye yönelik farklı yaklaşımlara sahip insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Kıtanın her yerinde uzun süredir devam eden sözlü gelenekler bulunurken, Mısır gibi bazı ülkelerde köklü bir yazılı gelenek vardır. Bazı Afrikalılar, Doğu ve Batı ile karşılaştıktan sonra Arapça veya Avrupa dillerinde yazmaya başlamışlardır. Afrika edebiyatından seçme metinler bu eserde kronolojik bir düzende bölgelere göre ele alınmıştır. Antolojide yer alan seçkiler, kıtadaki bilinen en eski sözlü sanat biçemlerini içeren sözlü gelenekle başlar. Eserlerin dönemini belirlemek için mümkün olduğunca hikaye ve şiirlerin içeriklerinden faydalanılmıştır. İkinci bölüm, erken dönem Afrika otobiyografilerinden örnekler içermektedir. Bu büyüleyici kişisel anlatılar, kıta halkının sömürge öncesi dönemde bölgedeki mevcut küreselleşme eğilimlerinin habercisi olan iç ve dış göç deneyimlerinin örnekleridir. Hikayeler köle ticareti hakkındadır ve köle yapılan, onları tutsak edenlerin dilinde okumayı ve yazmayı öğrenen ve bu deneyimleri aktaran Afrikalıların aktardığı önemli veriler sunmaktadır. Üçüncü bölüm, Berlin Konferansı’ndan sonra Afrika’nın bölünmesiyle başlayan ve 1956’da sona eren kolonyal dönemden eserler içermektedir. İkinci bölümde görülen milliyetçilik ve ulus inşası duyguları bu dönem eserlerinde de belirgindir. Dördüncü bölüm, sömürge sonrası dönemden günümüze kadar gelen çalışmaları içermektedir.

 

Editör: Anthonia C. Kalu

 

Kitabı İncelemek için Tıklayın
Kitabı Satın Almak için Tıklayın

 

Apartheid’i Ortadan Kaldırmak

Premesh Lalu’nun Apartheid’ı Ortadan Kaldırmak kitabı, Güney Afrika’nın karmaşık tarihine derinlemesine bir bakış sunan bir entelektüel çalışma olarak öne çıkıyor. Lalu, kitabında ırkçılığın tarihini ve etkilerini detaylı bir şekilde incelerken, bu olguların estetik, duyusal ve algısal boyutlarını da ele almaktadır. Kitap, apartheid dönemi ve sonrası Güney Afrika’nın zorlu geçiş sürecini anlamamıza yardımcı olacak özgün bir bakış açısı sunmaktadır. Lalu, “küçük apartheid”ın insan duyularını nasıl etkilediğini ve manipüle ettiğini sistematik bir şekilde açıklar. Lalu, ırk hakkındaki modern düşüncenin izini sürmek ve ırkçılığın sonuçlarına dair derinlemesine bir anlayış geliştirmek için önemli kaynaklar olan William Kentridge, Jane Taylor ve Handspring Puppet Company gibi sanatçıların teatral eserlerini analiz ederek, apartheid sonrası dönemin sanatsal ifadesinin ırkçılıkla nasıl ilişkilendirildiğini gözler önüne serer. Apartheid’ı Ortadan Kaldırmak, bir öğrenmeyi unutma ve öğrenmeyi öğrenme süreci olarak estetik eğitimin, apartheid sonrası uzlaşmayı yeniden canlandırmak için gerekli olan duyu ve algı ilişkilerinin yeniden kurulmasında ve böylelikle apartheid’ın izlerini silmedeki potansiyelini aydınlatan bir eserdir.

 

Yazar: Premesh Lalu

 

Kitabı İncelemek için Tıklayın
Kitabı Satın Almak için Tıklayın 

 

Timbuktu’nun Ötesinde

Müslüman Batı Afrika’nın Entelektüel Tarihi

Medreseleri ve nadir Arapça elyazmalarının bulunduğu arşivleriyle tanınan Timbuktu, İslam’ın Altın Çağı’ndan itibaren Müslümanların önemli eğitim öğretim merkezlerinden birisi olagelmiştir. Timbuktu’nun Ötesinde, İslam’ın başlangıcından günümüze kadar Batı Afrika’da Müslüman öğreniminin yükselişini haritalandırıyor; İslami bilginin üretimini ve yayılışını, Müslüman entelektüellerin düşünce yapısını etkileyen bağlamları inceliyor. Ousmane Oumar Kane, Sahra Altı Afrika’daki İslami entelektüel geleneğin genişliğini ve çok yönlülüğünü vurguluyor, Batı Afrikalı Müslümanların dünyanın farklı coğrafyalarındaki Müslümanlarla uzun süredir var olan bağlarını ortaya koyuyor. Kane’e göre Sahra aşılmaz bir engel değil, aksine Kuzey’deki Arap ve Berberilerinin ticaret, diplomasi ve entelektüel ve manevi alışveriş yoluyla Batı Afrikalı Müslümanlarla ilişkilerini sürdürmelerine izin veren bir köprüdür.

 

Yazar: Ousmane Oumar Kane

 

Kitabı İncelemek için Tıklayın
Kitabı Satın Almak için Tıklayın 

 

İslam ve Siyahilik

İslam ve siyahi karşıtlığı arasındaki ilişkiyi etraflıca ele alan bu kitap, İslam’ın siyahi karşıtı olmasına yönelik iddiaların kökenini incelerken, ırk ve ırkçılık, siyahilik ve siyaset, afro-merkeziyetçilik gibi önemli tartışmalara da dikkat çekmektedir. Kitap, İslam’da siyahi karşıtlığı meselesini, kutsal metinlerden, fıkıh ve tasavvuf metinlerine varana kadar geniş bir literatürü izleyerek ele almaktadır. Kitap, siyahilik ve siyahilere yaklaşım konusunda nass (Kur’an ve Sünnet) ile sosyal tarih, kültür ve gelenek arasındaki yorum farklılıklarını vurgulayarak İslam ve siyahilik arasındaki ilişkinin kompleks yönünü açığa çıkarmaktadır. İslam’ın siyahi karşıtı olduğuna yönelik suçlamalara karşı apolojik bir eser olmaktan çok daha fazlası olan bu eser, İslam ve siyahilikle ilgili objektif bir perspektif arayan herkes için kıymetli bir kaynaktır.

 

Yazar: Jonathan A. C. Brown

 

Kitabı İncelemek İçin Tıklayın
Kitabı Satın Almak İçin Tıklayın

 

Talan Makinesi

Savaş Ağaları, Baronlar, Kaçakçılar ve Afrika’daki Zenginliğin Sistematik Hırsızlığı

Dünyadaki hidrokarbon ve mineral rezervlerinin yaklaşık %30’una ve dünya nüfusunun %14’üne sahip olan Afrika kıtasının küresel üretime katkısı 2011’de tam olarak 2000’de olduğu yerdeydi: %1. Afrika’nın zengin yeraltı kaynakları, Afrika ülkelerini yağmalamak için iş birliği yapan rüşvetçi siyasetçiler, tüccarlar, bankacılar, lobiciler ve yatırımcılardan oluşan küresel bir ağı cezbediyor. Afrika’nın yeraltı kaynaklarına yönelik küresel talep arttıkça bir avuç Afrikalı zengin olurken büyük çoğunluğu soyuluyor. Tom Burgis, Talan Makinesi’nde Afrika’nın sistematik olarak yağmalanmasını kişisel şahitlikleri ve yaptığı mülakatlar yoluyla detaylı olarak inceliyor ve kıtanın kalkınmasının bir mucize olduğunu iddia ediyor.

Yazar: Tom Burgis

 

Kitabi İncelemek için Tıklayın
Kitabı Almak İçin Tıklayın