Afrika Akademisi

Afrika Akademisi

Afrika Akademisi

2019 yılında Türkiye’de Afrika çalışmalarına katkı sunmak amacıyla Vakfımız bünyesinde kurulmuştur. Afrika Akademisi, geleceğin Afrika uzmanlarını yetiştirmek, Afrika çalışan uzman ve araştırmacıların çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırabilecekleri bir platform sunmak için çalışmalar yürütmektedir. Afrika Akademisi bünyesinde özellikle lisans düzeyinde eğitim gören öğrenciler için Afrika Temel Eğitim Programı, Afrika’ya dair farklı alanlardaki araştırmaların sunulabileceği tez sunumları, güncel meselelerin ele alındığı seminerler ve çalıştaylar, Afrika edebiyatının önde gelen eserlerinin takip edildiği Afrika Temel Okumaları Programı, özelleştirilmiş ileri düzey akademik okumaların yürütüldüğü Afrika İhtisas Seminerleri, konu odaklı yaz ve kış okulları; programlara katılan öğrencilerin çalışmalarını paylaşabileceği öğrenci sempozyumları düzenlenmektedir.

1. Temel Eğitim Programı

2019-2020 akademik yılında Afrika Akademisi Temel Eğitim Programı (TEP) konsepti oluşturulmuştur. Afrika kıtası üzerine akademik çalışmalar yapmak isteyen özellikle lisans öğrencilerine yönelik, kademelendirilmiş bir program olan TEP; öğrencileri bölge hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaları, bölgede konuşulan yerel dilleri öğrenmeleri, alanında uzman eğitimcilerden araştırmalarında akademik destek almaları ve saha tecrübesi edinmeleri yönünde teşvik etmektedir. TEP’in planlama ve hazırlık çalışmalarında Afrika ve dünya üniversitelerinin birikimlerinden faydalanılmış olup, ders programları Türkiye'den ve Afrika ülkelerinden akademisyenlerin katılımıyla hazırlanmaktadır. Covid-19 pandemisinin yüz yüze eğitim imkânını kısıtlaması ile uzaktan çevrimiçi eğitim modeline geçilmiş; bunun sağladığı avantaj ile seminerler dünyanın farklı bölgelerinden eğitimciler ile yürütülmeye başlanmıştır.

Temel Eğitim Program'ında verilen dersler aşağıdaki gibidir:

  1. Afrika Tarihi (Hatice Uğur)
  2. Afrika Sosyolojisi (Dr. Asma Naairi Özen)
  3. Afrika Ekonomisi (Prof. Dr. Sedat Aybar)
  4. Afrika Siyaseti (Idris Buta)

2. Yaz Okulları

Afrika Akademisi bünyesinde her yaz tematik olarak düzenlenmesi planlanan yaz okulları, Afrika’ya ilgi duyan katılımcılarla kıtanın belirli bölgelerine ve belirli konulara odaklanarak muhtelif çalışmalar yapmayı amaçlar. Bu amaçla ilk kez 2020 yılı yaz döneminde Somali Diasporası Yaz Okulu düzenlenmiştir. Yaz okulunda Somali için dikkate değer bir önemi haiz olan ve Türkiye’de önemli bir nüfusa ulaşan Somali Diasporası kapsamlı olarak incelenmiştir. Yedi seminerden oluşan yaz okulu süresince Somali diasporası; Somali’nin toplumsal yapısı, kimlik, barış ve çatışma, genç nüfus ve siyasal temsil gibi konular temelinde çok yönlü olarak ele alınmış, yaz okulunu başarıyla tamamlayan katılımcılarla Somali Diasporası Çalışma Ekibi oluşturulmuştur.

Somali Yaz Okulu'nda verilmiş dersler aşağıdaki gibidir:

  1. Understanding Somali Society (Prof. Dr. Afyare Abdi Elmi)
  2. Somali Youth in Diaspora: Challenges and Opportunities (Dr. Yusuf SheikhOmar)
  3. The Role of Somali Diaspora in the Peace Building and Development (Dr.Abdirashid İsmail)
  4. Diaspora’s Political Representation in Somali (Prof. Dr. Afyare Abdi Elmi)
  5. Somali Diaspora Identity and Belonging in Post-National Context (Dr. Abdi Hersi)
  6. Diasporic Women and Political Participation in Somali and Abroad (Dr.Ladan Affi)
  7. Experience Sharing Lessons from Turkish Diaspora (Dr. Mehmet Köse)

3. İhtisas Seminerleri

İhtisas Seminerleri, Afrika bölgesi üzerine uzmanlaşmak isteyen, Temel Eğitim Programını başarıyla bitiren katılımcılara yönelik, altı farklı seminerin akademik yıl boyunca devam ettiği yoğun bir programdır.

İhtisas Seminerleri'nde verilmiş dersler aşağıdaki gibidir:

  1. Geçmişten Günümüze Türkiye-Afrika İlişkileri (Serhat Orakçı)
  2. Afrika’da Enerji ve Su Politikaları (Prof. Dr. Sencer İmer)
  3. Afrika’nın Ekonomi Politiği (Prof. Dr. Sedat Aybar)
  4. International Relations of East Africa (Dr. Muzeyen Hawas Sebsebe)
  5. Doğru Afrika’da Etnik Yapı ve Güvenlik Anlayışı (Dr. Tirab Abbkar Tirab)
  6. Batı Afrika Ülkelerinin Siyasal Sistemleri (Dr. Murat Yiğit)

4. Tematik Seminer Programları

Belirli alanlarda düzenlenen seminer programları, alanında uzman kişileri öğrencilerle buluşturarak bilgi birikimlerini artırmayı amaçlamaktadır. Şu ana kadar iki seminer programı düzenlenmiştir. Bunlar Güney Afrika Seminerleri ve Sudan Seminerleri'dir.

Seminerlerde verilmiş dersler aşağıdaki gibidir:

Güney Afrika Seminerleri

  1. Güney Afrika ve Türkiye'nin Gelişmekte Olan Ülkeler ile Ekonomik İlişkileri (Dr. Mustafa Çakır)
  2. Güney Afrika'da Apartheid Sonrası Siyah Ekonomi Güçlendirme Stratejisi (Dr. Şenol Öztürk)
  3. Güney Afrika'da Müslüman Azınlıklar (Dr. Onur Unutulmaz)
  4. Güney Afrika Müslüman Topluluklarının Osmanlı Devleti ile Münasebetleri (Dr. Serhat Orakçı)
  5. Güney Afrika'nın Uluslararası Politikadaki Yeri ve Güney Afrika Dış Politikası (Doç. Dr. Mehmet Özkan)
  6. Güney Afrika'da Edebiyat ve Toplum (Dr. Ali Yiğit)
  7. Güney Afrika'da Yer Altı Kaynakları ve Madencilik (Prof. Dr. Bekir Genç)

Sudan Seminerleri

  1. Osmanlı Sudan İlişkileri (Doç. Dr. Tarık Mohamed Nur)
  2. Son Dönemde Türkiye Sudan İlişkileri (Mohammed Gamal)
  3. Sudan'ın Ekonomi Politiği ve Ekonomik Yapısı (Serdar Yıldıgörer)
  4. Geçmişten Günümüze Sudan'ın Kısa Tarihi (Maha Bakhit)
  5. Beşir Öncesi ve Sonrası Uluslararası Politikada Sudan ve Sudan'ın Bölgesel İlişkileri (Dr. Tiran Abbkar Tirab)
  6. Küresel Aktörlerin Sudan Politikası (Subhi Adam)

Afrika Akademisi Öğrenci Sempozyumu

2020-2021 Akademik yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Gençlik Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenen Afrika Akademisi Temel Eğitim Programını tamamlayan öğrencilerimizin araştırmalarını paylaştıkları Afrika Öğrenci Sempozyumumuz 12-13 Haziran 2021 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir.

Afrika Akademisi Notları 

Geçtiğimiz iki yılda iki farklı kademede toplamda 16 seminer tamamlandı; öğrencilerimiz tarihten sosyolojiye, siyasetten ekonomiye geniş bir yelpazede Afrika’yı tanıma fırsatı buldurlar.

Aşağıdaki bu çalışma öğrencilerimizin dönem sonu ödevlerinden derlenen bildirilerin sunulduğu 12-13 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenen 1. Afrika Akademisi Öğrenci Sempozyumu’nun tebliğlerinden oluşmaktadır. Sempozyumun Afrika Tarihi, Afrika’ya Sosyolojik Yaklaşımlar, Afrika Siyaseti, Afrika Ekonomisi, Afrika’da Çatışma ve Güvenlik, Afrika’da Sömürge İzleri: Kimlik ve Kültür başlıklı oturumlarında toplam 24 bildiri sunulmuştur. Öğrencilerimizin çalışmalarını böylesine hacimli bir eserde sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz.